csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert 80

Jól alkalmazkodó, középkorai érésű hibrid. Termése igen nagy méretű, kiegyenlített.

Bővebben...

Vetés

A takarmánykukoricával ellentétben a csemegekukorica vetése több szempontból is nagyobb figyelmet és szakértelmet kíván.

Bővebben...

Vetéstervezés

Desszertkukorica vetésszakaszok vetési időpontjának meghatározása átlagosnál melegebb valamint hűvösebb időjárás esetén...

Bővebben...

Dessert R68 (új)

Rendkívül korai érésú desszert típusú fajtaújdonságunk.
Az eddigi legkoraibb fajtánál, a Dessert 70-nél is korábbi.

Bővebben...

A csemegekukorica vetése

A termesztők többsége jól ismeri a takarmánykukorica vetésének fortélyait. A csemegekukorica ugyanakkor több szempontból is nagyobb figyelmet, szakértelmet kíván. Ez különösen fontos az új, magas cukortartalmú desszertkukoricák esetében. A termesztés eredményessége nagymértékben a talaj előkészítés és a vetés minőségétől, valamint a helyes izolációtól függ.


desszertkukorica vetése

Az étkezési kukoricák vetőmagja számottevően különbözik a takarmánykukoricáétól. A csemege- és desszertkukoricák vetőmagja kevesebb tartaléktápanyagot tartalmaz, amit a csíranövények a kelés során gyorsan felhasználnak. Emiatt a talaj előkészítést és a vetést úgy kell elvégezni, hogy az elősegítse a gyors, egyenletes kelést.


Talajelőkészítés

A csemegekukorica és a középkötött vagy laza, humuszos, tápdús talajokat igényli. A magágykészítés fő szempontja, hogy a talaj jó szerkezetű, egyenletes felszínű és kellően ülepedett legyen a vetés idejére. Igen kedvező hatású, ha földdé érett istállótrágyát vagy más humusztrágyát sekélyen a talajba keverünk.

A csemegekukoricát áprilisban vetjük. A csírázás megindulásához, fajtától függően, 9-11 °C talajhőmérséklet szükséges. A déli országrészben a talaj gyakran már április közepére eléri ezt a hőmérsékletet, míg másutt inkább csak április végére. Aki ennél korábban vet, számolnia kell azzal, hogy hűvösebb időben a kelés vontatott és hiányos lesz. A korai vetés kockázatát csökkenthetjük, ha kétszeres mennyiségű magot vetünk. Ilyenkor a kelés után, a növényeket megfelelő sűrűségűre kell ritkítani.

A desszertkukoricák általában melegebb talajt igényelnek a megfelelő csírázáshoz. Egy fajta csírázási hőigénye egyrészt genetikai adottság, másrészt az adott évjárat vetőmagminőségének függvénye. A forgalomba hozott fajták közül a Dessert 70 és a Gyöngyhajnal örökletesen kiváló kelési erélyű.

A vetést egészen június végéig folytathatjuk – eleinte kéthetente, majd 10 naponként és júniusban már hetente ismételve. Így akár jó két hónapig is élvezhetjük e kiváló csemege friss termését.

Elérhetőségek:

Nigicser Győző

8598 Pápa-Tapolcafő, Park u. 20.

Tel.: (06) 89/318-463

Mobil: (06) 30/927-3477


NigicserÁron©1998-2020