csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert 73

Termése nagy, kiegyenlített, szép küllemű. Korai termesztésre általánosan ajánlott.

Bővebben...

Vetőgép-beállítás

A csemegekukorica fajták vetőmagja sokkal könnyebb és esetenként hegyesebb, mint más fajtáké, ezért a vetőgép adagolóegységét...

Bővebben...

Vetéstervezés

Desszertkukorica vetésszakaszok vetési időpontjának meghatározása átlagosnál melegebb valamint hűvösebb időjárás esetén...

Bővebben...

Nugat 72

Kiemelkedően harmonikus, édes-zamatos ízű, korai érésű hibrid.

Bővebben...

Termésbiztonság fokozása

A forgalomban lévő desszert- és csemegekukorica fajták mindegyike F1 hibrid, így joggal várhatnánk el, hogy a vetőmagból egyformán fejlett növények és azokon egyöntetűen szép csövek fejlődjenek. A gyakorlatban nem mindig sikerül elérni ezt az optimális állapotot. Az egyes magok ugyan genetikailag teljesen egyformák, ám a vetéskor többé-kevésbé elérő körülmények közé kerülnek. Az egyik mag egy kicsit mélyebbre juthat, a másik kissé nedvesebb környezetbe, a harmadikra rögösebb vagy éppen tömörebb takaróföld kerül, és még sorolhatnánk a kisebb-nagyobb különbségeket, melyen aztán számottevően befolyásolják az adott mag csírázását, kelését. Mindezek hatására a magvak egy része vontatottabban, később kel ki, mint a többi. A kelést követően, a növekedés során a kezdetben lemaradt növények hátránya csak fokozódik, hiszen a vízért, tápanyagért és fényért való küzdelemben alulmaradnak az erősebb társaik mellett. Ezek a növények már csak kicsi csövet képesek fejleszteni, vagy sokszor még azt sem, és végső soron a növényállományban haszontalan, sőt káros "gyomnövénnyé" válnak.

óriási desszertkukorica

Mit tehetünk az egyöntetű növényállomány kialakítása érdekében? Mindenekelőtt a magágykészítést és a vetést végezzük el a lehető leggondosabban (lásd a "Desszertkukoricák vetése" című cikket). Emellett az úgynevezett "kettős vetés" módszerével igen eredményesen alakíthatunk ki egyöntetű és kellő sűrűségű növényállományt, ami magas terméshozamot és kiváló minőséget biztosít. A kettős vetés lényege, hogy a kívánt tőszámnál kétszer több magot vetünk el, majd a kelés után az optimális sűrűségűre egyeljük a növényeket. Kézi vetés esetében egy fészekbe vessünk 4 szemet, amiből majd két fejlett növénykét hagyjunk meg. Gépi vetésnél a sortávolság változatlanul hagyásával a soron belüli magsűrűséget növeljük. Kelés után, kb. arasznyi növénymagasságnál távolítsuk el (kézzel vagy kapával) a gyenge vagy rovarrágott növényeket, és így szabályozzuk be az adott területen optimálisnak tekintett tőszámot (4-6 növény/m2) A kettős vetés módszerével 6 éven keresztül végzett kísérleteink tapasztalatait az alábbiakban foglaljuk össze:

 • Kedvezőtlen időjárás, talajállapot vagy rovarkártétel esetén is nagy eséllyel marad annyi erős növény, amennyi az optimális tőszámhoz szükséges.
 • A korai vetések termesztési kockázata erősen mérséklődik.
 • A csírázó magvak segítik egymást a kelésben (fészekbe vetéskor).
 • Az egyelés során a legerősebb, legtermékenyebb növények maradnak meg, míg a gyengén fejlődő, később "gyomosító" egyedeket időben eltávolítjuk.
 • Jelentősen csökken a növények fattyasodása. "Kacsozásra" nincs szükség.
 • Végeredményben javul a termésbiztonság és a –minőség; az első osztályú piacképes csövek aránya átlagosan kétszeresére nő.

 • Vajon megéri? Sokan úgy gondolhatják, hogy a kettős vetés igen költséges módszer, hiszen több vetőmagra van szükség. érdemes egy kicsit számolni: Ha a kívánt tőszám 5 növény/m2, akkor ehhez a hagyományos vetési módszerrel 6 magra, míg kettős vetés esetén 10 magra van szükség. A plusz 4 mag költsége mintegy 10 Ft, azaz termőtövenként mindössze 2 Ft. Többéves kisüzemi termesztési tapasztalataink alapján a kettős vetés plusz vetőmagköltsége 6-10-szeresen megtérült a hozam- és minőségjavulás által.A kockázatos korai vetésszakaszok (április eleje) alkalmával, továbbá kedvezőtlen talajállapot esetén a kettős vetés módszerét feltétlenül ajánljuk!

  Elérhetőségek:

  Nigicser Győző

  8598 Pápa-Tapolcafő, Park u. 20.

  Tel.: (06) 89/318-463

  Mobil: (06) 30/927-3477


  NigicserÁron©1998-2020