csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert 73

Termése nagy, kiegyenlített, szép küllemű. Korai termesztésre általánosan ajánlott.

Bővebben...

Mélység és sűrűség

Alapvetően téves az a gyakran tapasztalt gondolkodás, hogy a mélyre vetett kukorica jobban elviseli a nyári szárazságot.

Bővebben...

Felhasználás

A desszert típus nagy értéke, hogy az éréskezdetet követően akár 1 héten keresztül is jó minőségű termést takaríthatunk be.

Bővebben...

Nugat 72

Kiemelkedően harmonikus, édes-zamatos ízű, korai érésű hibrid.

Bővebben...

Vetőgép-beállítás

csemegekukorica vetése

Vetéssűrűség:

átlagos körülmények és jó magágykészítés esetén a vetőgépet úgy kell beállítani, hogy hektáronként 50-75 ezer szemet vessen. (75 cm-es sortávolság esetén az elvetett szemek 19-26 cm távolságra kövessék egymást a sorban.) A kockázatos korai vetések esetében (április első felében) 100-120 ezer szem/hektár vetéssűrűség indokolt. Ez esetben a kelés után be kell állítani a kívánt tőszámot egyeléssel.


Adagolóegység:

A desszert típusú fajták vetőmagja sokkal könnyebb és esetenként hegyesebb, mint más fajtáké, ezért a vetőgép adagolóegységét ennek figyelembevételével kell beállítani. SPC-6 géptípusnál 3-4 mm furatméretű vetőtárcsa használata a legcélszerűbb. A kettős vetések, illetve a kihagyások elkerülése érdekében a maglesodró billentyűt pontosan állítsuk be.


Vetésmélység:

Megfelelően ülepedett és kellően nedves talajon a 2-3 cm vetésmélység lenne az optimális. Az ilyen sekély vetésre egyenetlen talajon nem mindegyik vetőgép alkalmas. Az SPC-6 esetében a gyári csúszótalpak felszerelésével igen egyenletes vetésmélység érhető el. Ennek hiányában is törekedni kell arra hogy 4 cm-nél mélyebbre ne kerüljön a vetőmag.


Mélység és sűrűség

Alapvetően téves az a gyakran tapasztalt gondolkodás, hogy a mélyre vetett kukorica jobban elviseli a nyári szárazságot. Túl mély vetéskor a csíra kifullad, mielőtt a talajfelszínt elérné; a kelés hiányos és elhúzódó lesz, ami egyben későbbi éréssel jár. A gyors, egyenletes kelés érdekében legfeljebb olyan mélyre szabad vetni, ahol még elegendő a talajnedvesség a csírázáshoz. Helyes magágy készítéskor középkötött talajokon 2-3 cm, de laza homoktalajon is csak 3-4 cm mélyre vessünk! (Túl száraz időben a vetés előtt tározó öntözéssel – esetleg kelesztő öntözéssel – gondoskodjunk a keléshez szükséges nedvességről.)

A jó minőségű terméshez általában négyzetméterenként 4-5 tő, jó talajon és rendszeres öntözésnél pedig 6 tő az optimális. Ehhez négyzetméterenként legalább 5-7 szemet kell elvetni. Lényegesen jobb minőséget és hozamot érhetünk el, ha ennél többet vetünk és kelés után a gyenge növényeket kihúzzuk és így szabályozzuk a növénysűrűséget.


Izoláció

Alig ismert jelenség , hogy a csemegekukorica más kukorica virágporától megtermékenyülhet és így elvesztheti édességét, íztelenné, rágóssá válik. A nugát típusú desszertkukoricafajták (Gyöngyhajnal, Nugat 72) ugyanakkor számottevő minőségcsökkenés veszélye nélkül együtt termeszthetők a hagyományos normálédes csemegekukoricával. A desszert típusba tartozó fajtákat (pl. Dessert 80) viszont minden más típusú kukoricától izolálni kell.

Az izolációt viszonylag könnyen megvalósíthatjuk. Legegyszerűbb, ha az elkülönítendő fajtákat egymástól minimum 50 méter távolságra vetjük. De úgy is létrejön az izoláció, ha az elkülönítendő fajták közül csak a legalább egy héttel eltérő tenyészidejűeket vetjük egy időben (pl. Gyöngyhajnal - Dessert 80). További lehetőség, ha a vetésidőt oly módon választjuk meg, hogy az izolálandó fajták várható virágzási ideje legalább egy héttel eltér (pl. Nugat 72 április 20-án, majd a Dessert 80 május 5-én).