csemegekukorica, desszertkukorica vetőmag
csik
csemegekukorica

Dessert R78

Növekvő népszerűségű sikerfajta. Középkorai érésű rendkívül ízletes vírusellenálló fajta.

Bővebben...

Vetéstervezés

A vetést áprilistól június végéig folytathatjuk, viszont a legmagasabb piaci árra azok számíthatnak, akik vállalják a korai, vetés kockázatát.

Bővebben...

Vetéstervezés

Desszertkukorica vetésszakaszok vetési időpontjának meghatározása átlagosnál melegebb valamint hűvösebb időjárás esetén...

Bővebben...

Nugat 72

Kiemelkedően harmonikus, édes-zamatos ízű, korai érésű hibrid.

Bővebben...

A desszertkukoricák szedése és felhasználása

csemegekukorica felhasználása

Az új, magas cukortartalmú csemegekukorica hibridek, a desszertkukoricák nemcsak különleges étkezési minőségükkel térnek el a hagyományos fajtáktól, hanem az érettség-meghatározás és a felhasználási lehetőségek tekintetében is. Közismert, hogy a hagyományos csemegekukorica-fajták akkor a legalkalmasabbak főzésre, amikor a hüvelykujjkörömmel szétnyomott szemekből kifröccsenő tejszerű nedv már kellően sűrű, krémszerű.

A desszert típusú hibridek (pl. Dessert 80) érettség-meghatározására ez a módszer nem alkalmazható. A szemek nagy mennyiségű egyszerű cukrokat tartalmaznak, viszont poliszacharidokat és keményítőt egyáltalán nem. Ezért a szétnyomott szemekből még túlérett állapotban is átlátszó és nem tejszerű folyadék buggyan elő. A desszert típusú fajták érettség-meghatározásához a szemek növekedését és színeződését kísérjük figyelemmel: akkor kezdjük a csövek törését, amikor a szemek már jól kitelnek és színük a cső csúcsi részén halvány-sárgára, másutt pedig világos aranysárgára változik.

A desszert típus nagy értéke, hogy a szemek öregedése lassú, így az éréskezdetet követően akár 1 héten keresztül is jó minőségű termést takaríthatunk be. Ugyanakkor a szemek magas cukortartalma a törést követően is hosszú ideig megmarad. A hagyományos fajták esetében mire a kukorica a termelőtől a kereskedőn át a fogyasztó asztalára kerül, édességét jórészt elveszíti. A desszert típusú hibrideknek viszont "másnaposan" is megmarad rendkívüli édességük és friss, ropogós ízük. A fogyasztó szívesen vásárol ismét az ilyen portékából és a termelő is számíthat arra, hogy áruja keresett lesz. A desszert típusú fajták kiemelkedő áruértékét világszerte a frisspiacra és az exportra értékesítő profi árutermelők hasznosítják.

desszertkukorica felhasználása

A nugát típusú hibridek (pl. Nugat 72) érettség-meghatározására viszont jól használható a "hüvelykujj körömpróba". Ugyanakkor a szemek színeződése önmagában megtévesztő lehet. A fogyasztásra érett szemek világossárgák, gyöngyházfényűek. Még túlérett állapotban is a megszokottnál világosabb színűek és a zsengeség látszatát keltik. Ezeknek az egyedülállóan kellemes zamatos ízű fajtáknak a széleskörű piaci felhasználását a szemek héjának zsengesége, sérülékenysége korlátozza. A nugát típusú hibridek mindenekelőtt általános konyhakerti felhasználásra és a közeli piacok ellátására alkalmasak.

A csöveket mindig csuhélevelekkel együtt szedjük és szállítsuk. A termés minőségét leginkább hűtéssel és a kiszáradás megakadályozásával óvhatjuk. Mindenképpen előzzük meg a leszedett csövek befülledését. Hűtőszekrényben, hűtőtárolóban akár egy hétig is eltartható a csemegekukorica.

A növényről le nem szedett csövek a túlérést követően már legfeljebb csak állati takarmányozásra használhatók fel. A következő évi vetőmag biztosítására ezek a csövek nem alkalmasak, mivel mindegyik forgalomban lévő fajta F1 hibrid.

Elérhetőségek:

Nigicser Győző

8598 Pápa-Tapolcafő, Park u. 20.

Tel.: (06) 89/318-463

Mobil: (06) 30/927-3477


NigicserÁron©1998-2020